Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری مهر، پژوهشکده مطالعات فرهنگی و ارتباطات با همکاری کرسی ارتباطات علم یونسکو و انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات نشست مجازی «ارتباط دانشگاه-صنعت و تجربه‌ی ترویج دانش عمومی» را برگزار کرد.

در این وبینار ابتدا دبیر نشست، سیده‌زهرا اجاق گفت: اهمیت اقتصاد دانش‌بنیان در جهان امروز بر هیچکس پوشیده نیست و در این فضا، دانشگاه‌ها و نهادهای آکادمیک ناچار به نقش‌آفرینی جدیدی هستند ضمن این‌که، تأکید بر مأموریت سوم آکادمی که از آن به عنوان ارتباطات / ترویج یا عمومی‌سازی علم یاد می‌شود، مسیر این تحول را نشان می‌دهد که عبارت است از؛ ارتباط دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها با صنعت و جامعه.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دکتر اجاق ادامه داد: در مهر ۱۳۹۸ نیز وزیر علوم از «طرح تحول همکاری‌های دانشگاه و مؤسسات پژوهشی و فناوری با جامعه و صنعت» رونمایی کرد که بر لزوم چنین تغییراتی ناظر بود. این نشست با حضور دکتر فرزانه میرشاه‌ولایتی، استادیار پژوهشکده مدیریت و اقتصاد پژوهشگاه بر این موضوع تمرکز دارد.

در ادامه میرشاه‌ولایتی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی توضیح داد: واژه‌ی اقتصاد دانش‌بنیان برای نخستین‌بار توسط سازمان توسعه و همکاری اقتصادی با تعریف اقتصادی مبتنی بر تولید، توزیع و استفاده از دانش و اطلاعات استفاده شد. برمبنای این تعریف، چنین اقتصادی دو ویژگی دارد: ۱. دانش از نظر کمّی و کیفی با اهمیت‌تر است. ۲. کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات، عامل محرکه‌ی اقتصاد جدید است.

وی در ادامه افزود: دیگر مسئله‌ی اصلی، نه کمبود منابع که فزونی دانش است. اقتصاد دانش‌بنیان اقتصادی است که: ۱. در آن، تولید، انتشار و بهره‌برداری از دانش و اطلاعات، نقش برجسته‌ای در تولید ثروت ایفا می‌کند (اقتصاد مبتنی بر مبادله دانش) ۲. حجم عمده‌ای از مبادلات را مبادله‌ی کالا و خدمات دانش‌بنیان داخلی تشکیل می‌دهد (اقتصاد مبتنی بر مبادله محصولات دانش‌بنیان داخلی) از سویی، پس از آن‌که سولو در سال ۱۹۵۷ میلادی نوآوری و پیشرفت‌های فناورانه را به‌عنوان پیش‌ران اصلی رشد اقتصادی معرفی کرد، محققان و مدیران، تلاش خود را صرف تقویت ظرفیت نوآوری و تحقیق و توسعه‌ی داخلی کردند، اما در ادامه، جریان قدرتمند جهانی‌شدن و رقابت جهانی، پدیده‌ی تبادل نیروی کار و به‌تبع آن همکاری در فرایندهای نوآوری بین شرکت‌ها را به‌دنبال داشت و حال دیگر چابکی، انعطاف‌پذیری و تمرکز روی توانمندی‌های هسته‌ای منبع مزیت رقابتی به‌حساب می‌آمد و دیگر ذهنیت «خودت، تحقیق و توسعه خود را انجام بده»، منسوخ شد و جای خود را به استفاده‌ی بیشتر از منابع خارجی دانش داد. براساس ادبیات مدیریت نوآوری، از مجموع ۳۹ عامل تأثیرگذار بر نوآوری، ۱۹ مورد (بیش از نیمی) به‌همکاری، مشارکت و تسهیم اطلاعات بین عناصر مختلف اعم از افراد درون سازمان، مدیران، شرکاء، رقبا، … مربوط می‌شود. به‌عبارتی می‌توان نتیجه‌گیری کرد که نوآوری در خلاء ایجاد نمی‌شود بلکه حاصل همکاری و تعاون است. به‌قولی، نوآوری نتیجه‌ی تعاملات شبکه‌ای پیچیده‌ای از عواملی چون علم، فناوری، یادگیری، تولید، سیاست، فرهنگ، کاربران نهایی محصولات و فرایندهاست. از عبارت اخیر می‌توان نتیجه گرفت که نوآوری به‌عنوان عنصری ضروری و غیر قابل چشم‌پوشی در بقای سازمان‌های عصر بیست و یکم، به احتمال ضعیف بتواند به‌صورت انفرادی، از الف تا ی توسعه یابد و این‌جاست که مفهوم نوآوری باز، مطرح می‌شود.

این عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی اضافه کرد: امروزه، به‌شکل روبه‌رشدی سیاست‌گذاران دریافته‌اند که توانایی کشورها در حل مسائل عاجل اجتماعی و حفظ رقابت‌پذیری در بازارهای جهانی وابسته به نوآوری به معنای بهره‌برداری از ایده‌های جدید است. اما نوآوری در خلاء اتفاق نیفتاده و مستلزم همکاری بین دولت، دانشگاه و طرف سومی شامل کارآفرینان، کسب‌وکارها و مصرف‌کنندگان و در واقع عملکرد نوآوری تابعی از روابط و کیفیت این نظام است. نوآوری زمانی شکوفا می‌شود که پایگاه دانشی قوی با فرهنگ تحمل ابهام درهم‌آمیخته و به پرورش ایده‌های نو و متنوع بیانجامد. به عبارت دیگر، زیست‌بوم نوآوری تغییرکرده است. زیست‌بوم نوآوری به عناصری شامل افراد، سازمان‌ها یا مؤسساتی اشاره دارد که محرک یا مانع تصمیم فرد برای کارآفرین‌شدن می‌شود یا احتمال موفقیت او در صورت راه‌اندازی کسب‌وکار کارآفرینانه را تحت تأثیر قرار می‌دهد. یکی از بازیگران کلیدی در زیست‌بوم نوآوری دانشگاه‌ها هستند. نقش اصلی در خلق دانش و در اقتصاد پساصنعتی بر عهده دانشگاه‌هاست. در عرصه‌ی جدید، نقش محوری دانشگاه به‌طور جدایی‌ناپذیری با نقش تنظیم شبکه‌های نوآوری چند بعدی، گره خورده است. به‌عبارتی، در دوران جدید، کارکرد قدیمی و معروف پژوهش و آموزش دانشگاه این ‌بار با تأکید بر فرایندهای شبکه‌ای خلق دانش رنگ و لعاب تازه‌ای یافته است. سه نقش اصلی آنها عبارت است از: ۱. آموزش: تأمین سرمایه‌ی انسانی برای نوآوری ۲. پژوهش: (هم) تولید برای خلق ارزش دولتی و خصوصی ۳. تبادل دانش در نظام نوآوری: از انتقال فناوری تا همکاری در خلق همراه با بازیگران متعدد.

میرشاه‌ولایتی در پایان سخنانش درباره‌ی نقش علوم انسانی در این وضعیت گفت: هنر و علوم انسانی به پرورش فرهنگ ملل و رفتار نوآورانه و حتی ارائه‌ی خدمات و کالاهای نوآور می‌تواند بیانجامد. درعین حال این حوزه، ارتباطی قوی با صنایع خلاق دارد. براساس مستندات متعدد، پژوهش‌های این حوزه حکم سوخت صنایع خلاق را داشته و این نوع صنعت به نوبه‌ی خود محرک نوآوری است. در واقع علم، فناوری، هنر و علوم انسانی به‌نوعی مکمل و هم‌تراز یکدیگرند، نه در طول یکدیگر. علم به بشر امکان ارزیابی عملی‌بودن یا نبودن تغییرات پیشنهادی از طریق آزمایش را می‌دهد و هنر و علوم انسانی پیش‌زمینه‌ای را فراهم می‌سازند که به‌واسطه‌ی آن می‌توان تأثیرات پیچیده‌ی تغییر در جامعه را درک کرد.

کد خبر 5112974

منبع: مهر

کلیدواژه: علوم انسانی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی صنعت ایران قاسم سلیمانی معرفی کتاب آیت الله مصباح یزدی اولین سالگرد شهادت حاج قاسم ترجمه جشنواره نقد کتاب رادیو مقاومت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نمایشگاه مجازی کتاب تجدید چاپ شهدای مدافع حرم موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران سازمان سمت تازه های نشر هنر و علوم انسانی دانش بنیان دانشگاه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۵۸۲۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اولین دانشکده علوم خانواده ایران در دانشگاه تهران افتتاح شد

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، منصوره کرمی همسر شهید مسعود علیمحمدی استاد شهید دانشگاه تهران که با دستور رئیس دانشگاه تهران به عنوان مشاور دانشکده علوم خانواده فعالیت می‌کند، در آئین بهره‌برداری از اولین ساختمان این دانشکده که همزمان با روز معلم و استاد برگزار شد، حضور داشت و روبان این افتتاحیه را قیچی کرد.

انسیه خزعلی، معاون رئیس‌جمهوری در امور زنان و خانواده، امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ماه در آئین افتتاح ساختمان دانشکده علوم خانواده که با حضور رئیس دانشگاه تهران و معاون آموزشی وزیر علوم برگزار شد، به اهمیت مسئله خانواده اشاره کرد و گفت: بسیاری از تهاجم‌های دشمن در راستای حذف و انحراف خانواده و فردگرایی و فاصله گرفتن از یک زندگی جمعی و مشارکتی و طبیعی در خانواده است؛ بنابراین رئیس‌جمهور کشورمان عنوان «جنبش تعهد به خانواده» را در سازمان ملل مطرح کردند.

استاد دانشگاه الزهرا (س) با بیان اینکه حرکت غرب در سه حیطه «با نفی جنسیت در سند ۲۰۳۰»، «رواج خانواده‌های تک واحدی» و «با به رسمیت شناختن خانواده‌های انحرافی و هم‌جنس» به خانواده ضربه می‌زند، تاکید کرد: وظیفه داریم مبانی و زیرساخت‌های شناساندن خانواده‌های فطری و طبیعی که اساس تربیت انسان‌ها در آن شکل می‌گیرد را مورد توجه قرار دهیم، بر این مبنا ایستادگی کنیم و پایداری نشان دهیم و در حطیه علمی قوی پیش برویم و تاکید بر خانواده گسترده در فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی را معرفی کنیم.

معاون رئیس‌جمهوری در امور زنان و خانواده با ابراز امیدواری نسبت به اینکه دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران به عنوان مرکزیت و محوریت شناساندن خانواده، پشتیبانی از خانواده و انتشار و گسترش فکر در حوزه خانواده عمل کند، گفت: سند تعهد به خانواده آماده شده است و این سند در روز بین‌المللی خانواده رونمایی می‌شود.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر قاسم عموعابدینی، معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این مراسم گفت: در دوره جاری مدیریتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موفق شدیم تا در شورای گسترش آموزش عالی مصوب کنیم که دانشکده علوم خانواده در سه دانشگاه تهران، شهیدبهشتی و الزهرا (س) ایجاد شود.

دکتر عموعابدینی، گسترش فعالیت‌های علمی بین رشته‌ای در قالب دانشکده علوم خانواده را مسیر درستی در راستای تقویت خانواده در پرتو تعلیم و تربیت دانست و خاطرنشان کرد: در برنامه تحولی وزارت علوم که سال گذشته به دانشگاه‌ها اعلام شد، ایجاد ۱۵ رشته مرتبط با خانواده مورد تاکید قرار گرفت.

در آغاز این برنامه نیز دکتر فاطمه یزدیان، رئیس دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران، گزارشی از روند تاسیس و راه‌اندازی این دانشکده ارائه کرد و گفت: نیاز بود مبنای تاسیس این دانشکده بر پایه توسعه زیست‌بوم، گفتمان‌سازی، اجتماع‌سازی و ارائه راه حل‌های بر پایه نوآوری اجتماعی داشته باشیم؛ چراکه ضرورت تاسیس دانشکده علوم خانواده بر پایه برخی شاخص‌ها نظیر جمعیت، سلامت اجتماعی، سلامت فیزیکی و توانمندسازی و مباحثی در زمینه حکمرانی است.

وی در ادامه سخنان خود به معرفی ارکان دانشکده تازه تاسیس علوم خانواده پرداخت و گفت: دانشکده دارای چندین رکن از جمله بخش آموزش و پژوهش، اندیشکده کسب‌وکار خانوادگی، مرکز مطالعات زنان و خانواده و خانه خلاق و نوآوری، آزمایشگاه تاثیر، اندیشکده تاثیر و نوآوری اجتماعی و مرکز جامع تعلیم و تربیت خانواده‌محور است.

رئیس دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران همچنین به همکاری دانشگاه علوم پزشکی در این دانشکده اشاره کرد و گفت: این دانشکده با گروه سلامت و خانواده دانشگاه علوم پزشکی تهران همکاری دارد و یکی از گروه‌های مستقر در این دانشکده به صورت مشترک با دانشگاه علوم پزشکی اجرا می‌شود.

دکتر یزدیان به اهداف راه‌اندازی اندیشکده کسب‌وکار این دانشکده نیز پرداخت و گفت: هدف از راه‌اندازی این اندیشکده، افزایش توانمندی در حوزه کسب‌وکار خانوادگی و کنشگری سالم بین صنعت، دانشگاه و حاکمیت است.

رئیس دانشکده تازه تاسیس علوم خانواده دانشگاه تهران، ضمن معرفی و بیان اهداف مرکز مطالعات زنان و خانه خلاق و نوآوری، از راه‌اندازی آزمایشگاه تاثیر از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری خبر داد و گفت: این آزمایشگاه جامع، نخستین آزمایشگاه در حوزه علوم انسانی است و یک ابرپروژه و یک پروژه پیشران و یک هم‌آفرینی برای آینده است که عملاً فعالیت‌ها، طرح‌ها و سیاست‌ها و برنامه‌هایی که در حوزه زنان انجام خواهد شد را از نظر تاثیرگذاری بررسی می‌کند.

وی هدف از تاسیس اندیشکده بانکداری و نوآوری اجتماعی را ارتقای پژوهش‌ها در زمینه بانکداری و مالی بر پایه نوآوری اجتماعی ولی برای ارتقای تعالی خانواده دانست و در بخش دیگری از سخنان خود به نحوه جذب دانشجو در این دانشکده پرداخت و پذیریش از طریق آزمون سراسری، استاد محوری و معرفی از طریق سازمان‌ها و ارگان‌ها را از جمله روش‌های جذب دانشجو در این دانشکده برشمرد.

وی در پایان به راه‌اندازی سایت دانشکده علوم خانواده به سه زبان فارسی، انگلیسی و فرانسه اشاره کرد و گفت: به زودی زبان عربی نیز به این زبان‌ها افزوده می‌شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • جهاددانشگاهی؛ حلقه میانی پیوند صنعت و دانشگاه
  • اولین دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران راه‌اندازی شد
  • نجات اقتصاد کشور در سایه نوآوری رقم می‌خورد
  • اولین دانشکده علوم خانواده ایران در دانشگاه تهران افتتاح شد
  • «شبکه ملی ساخت سریع فناوری‌های راهبردی» راه اندازی شد
  • رسالت مالکیت فکری، شناسنامه‌دار کردن تولد نوآوری‌هاست
  • توسعه همکاری‌های فناورانه ایران و ترکیه نتایج خوبی را برجای می‌گذارد
  • تصویب سند توسعه دانش بنیان خراسان جنوبی
  • راه رسیدن به نوآوری، سرمایه‌گذاری بر انسان خلاق است
  • راه‌اندازی پارک علم و فناوری در عراق با استفاده از ظرفیت‌های پارک فناوری تهران